sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Valkaisuhommia ja aika paljon muitakin

Huh huh, remonttihommissa meinaa olla niin kiire, ettei tännekään ehdi juuri kirjoitella. Mustikkamaalla ollaan siirrytty valkaisuhommiin, eli seiniä on maalattu valkoisella pohjamaalilla ja tasoiteltu. Kyllä talossa tunnelma kummasti muuttuu, kun seinät muuttuvat pikkuhiljaa valkoisiksi entisten kellastuneiden ja riemunkirjavien sijaan. Tähän mennessä talon vanhoista pinnoista on tullut esiin ainakin vaaleanpunaista, kirkkaan keltaista, tummanruskeaa sekä montaa eri sävyistä vihreää ja sinistä maalia.

Tässä esimerkkinä meidän makuuhuone ensin alkuperäisessä asussaan (hieman paikkailtuna tosin) ja sitten ensimmäisen pohjamaalikerroksen jälkeen. Patterit alkavat näyttää aika kauhtuneilta, niiden kimppuun pitäisi myös ryhtyä. Ikkunanpokia ei aiota nyt maalata, koska ovat ihan hyvässä maalissa ja ikkunaremonttihan meillä on suunnitelmissa lähivuosina.


Lopullisia seinän värejä ei olla vielä päätetty, mutta valtaosin taitaa tulla ihan vain valkoista. Makuuhuoneisiin olen ajatellut harmaata ja käytävän seinään pitäisi jotain väriä kyllä laittaa.

Katossa on nyt koolaukset valmiina ensin sähkövetojen laittoa ja sitten panelointia varten. 48mm:n koolauksessa on hyvä vedellä sähköt ryhmäkeskukselta ja sinne mahtuvat myös jakorasiat ja upotettavat led-valaisimet (joita ei tosin vieläkään olla valittu, saati ostettu!). Olohuoneessa koolausten kanssa olikin vähän enemmän säätämistä, kun siellä on yhdellä seinällä ihan katon rajassa rivi ikkunoita. Tehtiin nerokas suunnitelma, että tehdään kiilamaiset koolauspuut siten, että lastenhuoneen päätyyn mahtuvat nuo jakorasiat ym. ja toisessa reunassa sitten koolaus on paljon pienempi. Katon kaltevuudeksi tulee olohuoneessa näin tietysti hieman eri kuin muissa huoneissa, mutta sitä tuskin silmällä havaitsee.

Juu juu, kiilamaiset koolauspuut, hyvä homma, mutta mistäs ne saadaan? No, paikallinen puutavaraliike ei suostunut tuollaista sahaustyötä tekemään ollenkaan, suosittelivat kysymään kaupungin työkeskukselta. Eivät sielläkään suostuneet, mutta suosittelivat ammattikoulua. Ammattikoululta lupasivatkin oitis tehdä homman 30 eurolla. Ja lopputulos oli, miten sen nyt kauniisti sanoisi, no, hyvä yritys. Opiskelijat (4 kpl) olivat vapaalla kädellä työntäneet ja vetäneet puita sahan kautta ja ihan ilman mitään ohjausviivoja. Tilauksen mukaan paksumman pään tuli olla 37 mm ja ohuemman pään 9 mm. Lopputulos oli, että ohuempien päiden paksuus vaihteli välillä 0-13 mm ja paksumpi pää oli sitten jotain muuta... Isäni korjaili puita kirveellä ja hiomakoneella ja katon ja koolauspuiden väliin laiteltiin sopivasti tilkettä. Toivottavasti katosta tulee edes jota kuinkin suora. Koulun puuverstaan käteiskassasta ei löytynyt sopivaa vaihtorahaa, joten veloittivat työstä vain 20 euroa.

Vessa on vihdoin puhdistettu vanhoista laattalaasteista ja -liimoista ja vessan nurkkaan tulleet uudet viemäri-, ilmastointi- ja vesiputket on koteloitu. Tulevalla viikolla pitäisi tulla laatoittajan aloittelemaan hommiaan. Vessan laatoitus päätettiin siis antaa ulkopuoliselle tehtäväksi, vaikka kyllähän se taas budjetista osansa vie. Itse tehtynä tuo homma vaan veisi aika paljon enemmän aikaa, eikä lopputuloksesta olisi takeita. Sama mies lupasi lisäksi muurata umpeen piipun kyljen, josta purettiin takka pois.

Sähkötyötkin ovat päässet vauhtiin, kun sähkömiehet kävivät asentamassa uuden tonttikeskuksen ja ryhmäkeskuksen. Kunhan sähkölaitos katkaisee sähköt, niin vanha ryhmäkeskus voidaan poistaa alakerrasta ja ottaa nuo uudet keskukset käyttöön. Talon sisällä kaikki sähköroilot on tehty, putkitettu ja täytetty, enää tarvitsisi vetää putkiin johdot. Hmm, se onkin näin amatöörille mielenkiintoinen homma. Ohje oli, että ainakin sininen ja kelta-vihreä karva pitäisi laittaa. Joo... Olen sopinut sähkömiehen kanssa, että jos tulee tenkkapoo, niin he tulevat tekemään tuonkin homman. Ja me maksetaan lisää. No, yritetään ainakin ensin itse!

Myös mainiot putkimiehet kävivät tällä viikolla työmaalla. Aika monta hommaa tuli hoidetuksi kuntoon. He mm. oikoivat pattereita (esim. tuo ylhäällä kuvissakin näkyvä patteri), irrottivat vessan patterin (jonka tilalle siis tulee rättipatteri), vaihtoivat rikkonaisia termostaatteja ja muutenkin fiksasivat lämmitysjärjestelmää. Nyt onkin tarennut paljon paremmin. Putkimiehet myös totesivat, että paisuntasäiliön siirto keittiön "Narnia-kaapista" alakertaan ei ole välttämättä ihan helppo juttu, joten se jätettiin toistaiseksi toteuttamatta. Tämä putkihomma sentään on vähän halvempaa lystiä - thanks, bro...

Kuukaudessa on ehditty siis tehdä aika paljon kaikkea. Tänäänhän me muuten revittiin irti kaikki loput linoleummatot. Lattiat ovat nyt siis pelkällä betonilla. Tuli kiire hoitaa tuo homma, kun jätelava haetaan huomenna pois :)

Myös portaikon päältä on purettu pois kotelo, jonka sisällä kulkivat alakertaan menevät sähköjohdot. Portaikossa on nyt korkeutta aika älyttömästi, kuten oheinen, portaikon yläpäästä alaspäin otettu kuva kertoo. Kuvassa näkyvä vihreä osa on kotelon sisällä ollutta seinää. Portaikon katto on valkoinen ja alhaalla näkyy porrastasanteen punainen muovimatto. Ihan hirvittää, kun portaikkoonkin pitäisi uusi katto laittaa, että minkähän laiset tellingit sinne rakennetaan... Mutta tosi hyvä taideteoksen paikka tuossa portaikon yllä kyllä tulee olemaan, ehkä akustiikan parantamiseksi ripustamme sinne ryijyn!

Huh, mikä maraton-teksti tästä tuli, enkä vielä ehtinyt edes kertoa, mitä kaikkea ollaan taas hankittu! Palaan siis asiaan. Ja lopuksi vielä tämä: vaikka periaatteessa kirjoittelen näitä juttuja omaksi iloksi ja muistoiksi, niin välistä tietenkin mietin, että käyköhän näitä joku muukin joskus lukemassa. Olisipa kiva, jos satunnaisetkin vierailijat jättäisivät vaikka kommentin käytyään täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti